Gastenavond Vrijmetselaarsloge Broedertrouw Doetinchem

MONDRIAANS WAARHEID
“Van landschap tot ordening van primaire kleuren en vlakken”

Rond 1930 klopt de schilder Piet Mondriaan op de tempelpoort van een Loge in Parijs. Hij is dan bijna 60 jaar oud. Hij wordt geweigerd vanwege zijn “te controversiële werk, dat men als een communistische manier van schilderen zag. Welke vreemde eend halen we in onze bijt?”
Een grote teleurstelling voor de schilder,die later op handen zal worden gedragen.
De beschrijvingen die tijdgenoten later over hem geven variëren van: “Hij was een vrouwenjager en drinkebroer die geen vaste relatie kon aangaan en verzot was op dansen maar dat uitermate slecht kon”, tot: “Hij was iemand met een vooruitziende en profetische blik, een grote geestelijke bagage en een fantastisch artistiek vermogen”. 
Tijdens de gastenavond van de Doetinchemse vrijmetselaarsloge Broedertrouw op maandagavond 26 oktober spreekt Stef Geenen, vrijmetselaar en dorpsgids bij Mondriaanrondleidingen in Winterswijk over de mens achter de kunstenaar Mondriaan. Piet Mondriaan woonde van zijn 8e tot zijn 20e levensjaar in Winterswijk ( de woonplaats van de spreker) . Sinds een paar jaar is in deze plaats een geweldig en goedlopend Mondriaanmuseum gevestigd .Spreker Stef Genen hield zich vooral bezig met de vraag hoe het komt dat er gaandeweg zijn artistieke ontwikkeling zoveel Vrijmetselarij in zijn leven, werk en uitspraken doorklinkt. Hij hoorde veel parallellen met de zoektocht naar persoonlijke waarheid, zoals veel vrijmetselaars die kennen.
De gastenavond wordt gehouden in de Orangerie van kasteel De Kelder aan de Kelderlaan 11 In Doetinchem. De toegang is gratis.