Wandelen, het werkt verslavend.

Sinds corona tijd wandel ik veel. Wandelen doe ik altijd al wel, maar nu minstens eenmaal in de week en wel 12-15 km. Het kwam niet alleen maar door corona hoor; de praktijkverpleegkundige bij mijn huisarts adviseerde me dit te doen: “ga wandelen..”. Want, zei ze, het is goed voor uw cholesterol, voor de conditie van uw hart en dat is weer goed als afweer tegen corona.

“Positief denken dwing je niet”

Nou lijkt het of ik een gezeglijk type ben; meestal ben ik echter meer van het tegendraadse en vraag ik me af waar mensen, dus ook praktijkverpleegkundigen, hun wijsheid over wat goed is voor mij vandaan halen. Positief denken dwing je niet af met regels, lezingen en zelfhulpboeken, zeker niet als je wat argwanend en eigenwijs in het leven staat, zoals ik.Water met planten Foto D.Tempelman

Meestal kan ik wel zonder die adviezen. Zoals, doe aan sport, ga wandelen, doe aan mindfulness, eet gezond, groene smoothies: alleen als je lichaam optimaal presteert, zal ook je geest dat doen! Ik verzet me daartegen. Maar toch, ik ben gaan wandelen, ik stap het huis uit en ga of links of rechts af. Ik woon aan de rand van de stad, ik ben dus zo in het buitengebied. Vaak ga ik vroeg op pad… de bekende morgenstond….met als enig doel dat ik over een paar uur weer thuis ben.

“kippenvelgevoel”

De wereld ervaar ik tijdens het wandelen erg ‘zen’; dan bedoel ik de spontane ontmoetingen onderweg, de stilte van de natuur, de vroege boer die aan het hooien is, de konijnen en hazen die gewoon met me mee huppelen, en het plotselinge ‘kippenvelgevoel’ bij het zien van een prachtig blauwe bloemenweelde op een natuurbegraafplaats.

“aan de wandel”

Kortom het gaat niet om een doel – afvallen, laag cholesterol – nee het gaat om de weg. Dat is het meditatieve aspect dat vrijmetselaars ook bij elkaar zoeken; het ontdekken samen als zoekers op weg te zijn en antwoorden te vinden of juist samen te ontdekken dat we het ook niet weten.

Vol verwachting ga ik morgen weer aan de wandel, het werkt verslavend.

Frans, 15-07-20